Blog

V Nogometnem klubu Rijeka uspešno uvedli spletno prodajo vstopnic

USTVARJANJE PREDPOGOJEV

V prvem delu sezone 2014/15 je Nogometni klub Rijeka odigral trinajst domačih tekem različnih nivojev organizacijske zahtevnosti. Med njimi je bilo osem tekem hrvaške nogometne lige, ki razen dveh ali treh izjem, kot sta na primer tekmi s splitskim Hajdukom ali zagrebškim Dinamom, ne prinašajo večjih prodajnih in varnostnih izzivov. Razen tekem domače lige, je klub v prvem delu sezone 2014/15 odigral tudi pet domačih mednarodnih tekem v kvalifikacijskem ciklu in rednem delu Lige Evropa, katere se igrajo pod budnim očesom uradnih oseb evropske nogometne zveze UEFA.

Mednarodne tekme kluba vedno močno povečajo povpraševanje po vstopnicah, ki pogosto preseže razpoložljivo kapaciteto štadiona Kantrida. Razen te ‘sladke skrbi’ pa postavlja izvedba mednarodnih tekem pod okriljem UEFA pred klub tudi vrsto organizacijskih, logističnih, varnostnih in drugih izzivov, ki jih je potrebno reševati ob upoštevanju najvišjih prireditvenih standardov, ki jih predpisuje UEFA.

Osredotočenost na omenjene izzive ter pomanjkane človeških virov, so vodili klubsko vodstvo v odločitev, da bo prodaja vstopnic za tekme prvega dela sezone potekala le na klubski blagajni, hkrati pa se bo uvajal sistem elektronske validacije vstopnic. „Ne mudi se nam, zato najprej postavimo temelje in jih dobro utrdimo, potem pa bomo šli naprej“, je dejal direktor kluba, g. Vlado Čohar. Na ta način so bile vzpostavljene okoliščine, v katerih je bilo možno prodajo vseh vrst vstopnic na klubskih blagajnah ter elektronsko validacijo vstopnic brez posebnega pritiska pripeljati na nivo rutinskega delovanja. To se je v jesenskih mesecih 2014 tudi zgodilo.

Stabilno delovanje platforme DRAGON Venue™ brez vsakih tehničnih motenj na eni strani, na drugi strani pa rutina prodajnega osebja in varnostnikov pri uporabi rešitve ter njihova dobra prilagojenost na novosti, ki jih je prineslo uvajanje programske podpore v segment prodaje in kontrole vstopa, so ustvarili pogoje, v katerih se je bilo možno osredotočiti na uvajanje internetne prodaje vstopnic in v zimskem premoru tekmovanja so se pričele pripravljalne aktivnosti.

 

VEČNA DILEMA POTRDILA O NAKUPU – VAUČERJI ALI [email protected] VSTOPNICE

Ob uvajanju internetne prodaje vstopnic se pri večini uporabnikov pojavi dilema, kaj naj prejmejo kupci po opravljenem nakupu – vaučerje ali [email protected] vstopnice. Osnovna dilema ima seveda še vrsto podvprašanj. Kakšen je sploh smisel internetne prodaje, če morajo kupci, ki so kupili vstopnice preko interneta, potem še na klubsko blagajno? Kako preprečiti zlorabe [email protected] vstopnic? Kako zagotoviti nadzor nad internetno prodajo? Ali je smisleno omejevati število vstopnic, ki jih je možno kupiti v enem nakupu? Ali naj bodo v internetni prodaji le določeni sedeži ali kar vsi prosti sedeži? Ali naj bodo cene vstopnic na internetu ugodnejše? Vprašanj praktično nikoli ne zmanjka in v njih je mogoče razbrati predvsem strah pred novim in neznanim. Še posebej je to značilno za okolja s karakterističnimi ‘folklornimi značilnostmi in posebnostmi’, katere vzbujajo določeno nelagodje in ustvarjajo tisti zoprn občutek, da nas bo nekdo prinesel okoli in da bo nekdo vedno iskal možnost in priložnost, da bi nas prevaral. Strah je skratka vseprisoten. Žal se tukaj ne da narediti kaj dosti, saj okolja v katerem živimo ni mogoče enostavno spreminjati. Zato je potrebno te strahove enostavno preseči, kot pravi pristop na tej poti pa se izkaže postopnost.

Najprej se na internetu navadno prodajajo le določeni sedeži, kupci pa dobijo vaučerje, ki jih na blagajni kluba zamenjajo za vstopnice. V nadaljevanju se na internetu prodaja že večina prostih sedežev, v končni fazi pa se prodajajo na internetu brez vsakršnih omejitev vsi prosti sedeži. O prehodu iz vaučerjev na [email protected] vstopnice se praviloma začne razmišljati šele potem, ko internetna prodaja vstopnic doseže mejo, pri kateri postane menjavanje vaučerjev na blagajni moteč dejavnik za delovanje blagajne. Takrat se je seveda porebno soočiti s stroški vzpostavljanja sistema elektronske validacije vstopnic. No, v NK Rijeka, so bile uvodne faze uvajanja spletne prodaje, ki imajo praviloma mnoge omejitve, enostavno preskočene.

Uvajanje spletne prodaje vstopnic se je namreč pričelo, ko je elektronska validacija vstopnic in kontrola vstopa na štadion že delovala na rutinskem nivoju. Zato sploh ni bilo dileme vaučerji ali [email protected] vstopnice, temveč je bilo jasno, da se gre lahko neposredno s [email protected] vstopnicami. NK Rijeka je tako postal prvi hrvaški nogometni klub, ki je gledalcem omogočil vstop na štadion s [email protected] vstopnicami (na fotografiji so [email protected] vstopnice za tekmo s Hajdukom).

URADNI ZAČETEK SPLETNE PRODAJE

V začetku februarja 2015 so lokalni mediji, povzemajoč informacijo iz uradne spletne strani kluba, objavili: „Vstopnice za tekmo 20. kola MAXtv Prve lige med HNK Rijeka in HNK Hajduk, ki bo na sporedu 7. februarja na Kantridi, je možno kupiti preko interneta na naslovu nk-rijeka.mojekarte.hr. S tem se nadaljuje implementacija napredne ‘ticketing’ platforme, internetna prodaja vstopnic pa je novi korak v smeri približevanja kluba navijačem in ljubiteljem iz širše regije, ki bodo lahko zdaj vstopnice kupovali iz udobja svojega domačega naslonjača. Vstopnica, kupljena preko spleta in natisnjena na domačem tiskalniku bo skenirana in elektronsko validirana na vratih stadiona, z njo pa bo omogočen nemoten dostop do kupljenega sedeža na stadionu.“

Prvi spletni nakup vstopnice so tako 2. februarja opravili kar zaposleni v upravi NK Rijeka, 3. februarja pa je bila spletna prodaja tudi uradno odprta za vse. Zanimivo je, da je bil peti nakup že opravljen iz tujine in sicer so šle vstopnice kupcu iz Nemčije, kar je na najlepši način potrdilo napovedi, da se bodo novega načina prodaje vstopnic razveselili predvsem gledalci, ki niso iz Reke.

ZAKLJUČEK

Že v prvem mesecu delovanja spletne prodaje je bilo opravljenih preko 200 spletnih nakupov vstopnic, s skeniranjem in validacijo [email protected] vstopnic pa ni prav nobenih težav, kljub temu, da kupci vstopnice printajo na različnih tiskalnikih ter na kakovostno zelo raznolikem papirju. To je vodstvo nogometnega kluba prepričalo v ustreznost izbranih tehnologij in primernost obstoječih rešitev ter so se odločili, da ponudijo klubske karte v prodajo tudi preko distribucijskih poti. Portal www.mojekarte.hr je tako postal prva distribucijska pot na kateri se klubske vstopnice že prodajajo, prav kmalu pa bodo sledile še druge distribucijske poti, med njimi tudi takšne, ki bodo omogočale nakupe vstopnic na fizičnih prodajnih mestih.

Zoran Bistrički, vodja projekta uvajanja spletne prodaje: „V okoljih, kjer je zaupanje do sodobnih spletnih rešitev še na relativno nizkem nivoju in jih ne uporablja prav veliko ljudi, se je potrebno takšnih projektov lotevati previdno in biti pri tem potrpežljiv. Pred pričetkom uvajanja spletne prodaje v nogometnem klubu Rijeka, se je bila tako celotna ekipa pripravljena soočiti z dejstvom, da bo morda minilo precej časa, preden bo na spletu prodana prva vstopnica. A prav dosti ni bilo potrebno čakati in če smo natančni, je do prvega spletnega nakupa vstopnic preteklo maj kot 24 ur. Odziv publike nas je tako prijetno presenetil, saj je bilo že za prvo tekmo domačega kluba z rivalom iz Splita, prodanih preko 200 vstopnic. Na prvi pogled se to ne zdi veliko, a v vseh minulih sezonah ni bila preko spleta prodana nobena vstopnica. Razveseljuje seveda tudi to, da je začel s prvim spletnim nakupom nastajati zametek marketinške baze elektronskih poštnih naslovov kupcev vstopnic, iz katerega se bo postopoma oblikoval trden temelj, na katerem bo klub gradil e-promocijo in e-marketing. Prvi koraki na tem področju bodo narejeni že kmalu in s ciljem, da bi klubska prodajna ekipa pravočasno osvojila osnovna znanja ter pridobila nekaj prepotrebnih veščin še pred pričetkom tekmovalne sezone 2015/16.“

0