Blog

Rokometni klub Celje Pivovarna Laško je kot partnerja v evropski sezoni 1014/15 izbral ekipo DRAGON Ticketing™ in distribucijo Mojekarte™

V sezoni 2013/14 je Rokometni klub Celje Pivovarna Laško osvojil naslov državnega prvaka Slovenije in si priigral vstopnico za nastop v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju – EHF Ligi prvakov, vodstvo kluba pa se je znašlo pred izzivom vzpostavitve učinkovitega, sodobnega in gledalcem prijaznega sistema prodaje vstopnic. Od rešitve, ki bi zagotavljala učinkovito organizacijo in izvedbo prodaje vstopnic na klubski blagajni v dvorani Zlatorog, so pričakovali, da jim bo rešila tudi nekatere druge aktualne izzive, kot so:

 • upravljanje baze imetnikov letnih vstopnic,
 • prodaja letnih vstopnic,
 • paketiranje vstopnic in prodaja paketov vstopnic,
 • prodaja navijaških artiklov v klubski trgovini v dvorani Zlatorog (fun shop),
 • prodaja letnih vstopnic, paketov vstopnic in vstopnic za posamezne tekme ter navijaških artiklov v klubski spletni trgovini,
 • predprodaja letnih vstopnic, paketov vstopnic in vstopnic za posamezne tekme preko distributerske mreže,
 • upravljanje akreditacij,
 • avtomatska validacija vstopnic in kontrola vstopa obiskovalcev v dvorano,
 • postavitev temeljev za  e-promocijo in e-marketing.

Povabilo k sodelovanju smo prejeli v izteku sezone 2013/14, v klubu pa so nam predstavili potrebe, želje in pričakovanja za evropsko sezono 2014/15. Na tej osnovi smo pripravili idejni predlog sistemske rešitve, ki je predpostavljal uvedbo integrirane večopravilne platforme DRAGON Platform in izvedbeni projekt, ki bi ga realizirali skozi tri faze implementacije.

 • Prva faza implementacije bi se osredotočila na izzive povezane z upravljanjem baze imetnikov letnih vstopnic ter s prodajo letnih vstopnic, paketov vstopnic in vstopnic za posamezne tekme na klubski blagajni, na klubski spletni strani in klubskem Facebook profilu ter na prodajnih mestih izbranega distributerja.
 • V drugi fazi implementacije bi reševali izzive povezane z avtomatsko validacijo vseh vrst vstopnic in akreditacij ter kontrolo vstopa gledalcev v dvorano.
 • Tretja faza projekta bi bila namenjena uvajanju podpore za trgovinsko dejavnost.

Tako oblikovan predlog je bil s strani odgovornih v klubu sprejet in podpisana je bila pogodba, s katero je bila ekipi DRAGON Ticketing zaupana izvedba uvajalnega projekta.

Saša Lešek, vodja klubskega računovodstva in prodaje vstopnic: »Z ekipo DRAGON Ticketing smo že sodelovali v letih največjih klubskih uspehov in takrat so nas prepričali z njihovimi rešitvami, znanjem in izkušnjami. Zaradi določenih organizacijskih sprememb v našem klubu je bilo sodelovanje za nekaj let prekinjeno, toda dobre izkušnje so nam ostale v spominu, zato smo se z novimi klubskimi izzivi obrnili direktno na njih. Povsem smo namreč zaupali njihovim idejam, nasvetom in izkušnjam. Kljub mnogim neznankam glede tekmovalnega koledarja v sezoni 2014/15, ki so nam oteževale pripravo podatkov, potrebnih za prodajo, smo želeli novo rešitev uvesti čim prej, saj se nam je mudilo s pričetkom prodaje letnih vstopnic. Izkušnje ekipe DRAGON Ticketing so se pri tem pokazale kot neprecenljive, zaradi fleksibilnosti njihove platforme DRAGON Platform pa smo lahko pričeli s predprodajo letnih kart že pred zaključkom sezone, kar je bilo za nas zelo pomembno.«

Prodaja letnih vstopnic, paketov vstopnic in vstopnic za posamezne tekme na klubski blagajni, na internetu ter na prodajnih mestih Mojekarte.si

Izvedba prve faze implementacijskega projekta se je pričela s strokovnim pregledom razpoložljive opreme, oceno njenega stanja in pripravo predlogov za njeno dopolnitev. S strani kluba je bil sprejet predlog, da se pristopi k oblikovanju nove vstopnice, ki bo na primeren način izpostavila in poudarjala blagovno znamko kluba, prav tako pa je bil sprejet predlog, da se investira v izdelavo spletne trgovine, ki bo usklajena s celostno grafično podobo klubske domače strani.

Takoj po namestitvi programske opreme in zaključeni parametrizaciji novega sistema, smo pristopili k uvajanju končnih uporabnikov, vzporedno s tem pa so potekale tudi druge aktivnosti: priprava dizajna in naročilo novih vstopnic, izdelava kustomizirane spletne trgovine za prodajo vstopnic, integracija klubske blagajne (box office) z distribucijsko mrežo Mojekarte.si, integracija prodaje vstopnic s klubskim Facebook profilom ter integracija prodaje vstopnic z domačo stranjo kluba.

Nove vstopnice ter možnost nakupa vstopnic v klubski spletni trgovini in na klubskem ‘Fejsu’ so bili navzven seveda takoj opaženi, saj so očitni pokazatelji sprememb v konceptu promocije, trženja in prodaje klubskih produktov.

Konec junija 2014 je bila platforma DRAGON Platform vzpostavljena in nakup letnih kart za sezono 2014/15 je bil omogočen na štirih prodajnih poteh: na klubski blagajni, na klubskem Facebook profilu (https://www.facebook.com/rkceljepivovarnalasko/app_622311534546647), na klubski spletni strani (http://rk-celje.mojekarte.si/si/celotna-ponudba.html) ter na prodajnih mestih distributerja Mojekarte.si (http://www.mojekarte.si/si/ponudnik/111/rokometni-klub-celje-pivovarna-lasko.html). Na naslove imetnikov letnih kart v prejšnji sezoni je bil poslan tudi dopis s povabilom k nakupu letnih kart za novo sezono, priložena pa je bila tudi ponudba za nakup letne vstopnice s položnico, katero so kupci lahko plačali tam, kjer jim je to najbolj ustrezalo. Na osnovi vplačane ponudbe, so kupci prejeli lično personalizirano ter z unikatno črtno kodo kodirano plastično kartico, ki jim omogoča enostaven in hiter dostop do njihovega sedeža v dvorani.

V klubu RK Celje Pivovarna Laško so sprejeli tudi odločitev, da kot edini slovenski športni klub omogočijo kupcem vstopnic preko interneta direktni vstop v dvorano s [email protected] (doma natisnjenimi) vstopnicami. Čeprav so črtne kode na vstopnicah v posameznih primerih slabše čitljive, saj kupci občasno natisnejo kupljene vstopnice tudi na neprimernih tiskalnikih, teh primerov ni toliko, da bi bilo zaradi njih vstopanje v dvorano ovirano. Celo več. Dejansko se brez vsakih težav za vstopanje v dvorano uporabljajo kar štiri vrste vizualno povsem različnih vstopnic.

1.    Imetniki letnih vstopnic vstopajo na tekme s svojimi plastičnimi karticami.
2.    Kupci, ki kupijo vstopnice preko interneta, vstopajo v dvorano s [email protected] vstopnicami.
3.    Kupci, ki kupijo vstopnice na klubski blagajni, vstopajo z vstopnicami, ki so natisnjene na klubskem papirju.
4.    Obiskovalci, ki so kupili vstopnice v prodajni mreži Mojekarte, vstopajo z vstopnicami natisnjenimi na zaščitenem papirju distributerja.

Avtomatska validacija vstopnic in kontrola vstopa v dvorano

Kontrolne enote nemškega proizvajalca Kaba s krmilno elektroniko slovenskega podjetja Špica, ki so bile deponirane v skladišču dvorane Zlatorog, so dediščina Evropskega prvenstva v rokometu, ki ga je leta 2004 gostila Slovenija. Čeprav so bila vrata vrsto let izven uporabe, se je pokazalo, da bi se z določenimi servisnimi posegi in ‘kozmetičnimi’ popravki vrata dalo ponovno uporabljati. Na vratih tega tipa je namreč možno dosegati povprečno prepustnost okoli 20 oseb na minuto, kar povsem ustreza potrebam klubskih tekem.

Vrata smo torej pred pričetkom sezone strokovno pregledali in kjer je bilo potrebno so bili izvedeni servisni posegi ter zamenjani okvarjeni, poškodovani ali uničeni deli. Narejene so bile tudi nove nalepke za označevanje statusa validiranih vstopnic (potrjena ali zavrnjena) in usmerjanje obiskovalcev, vse pa je bilo narejeno s ciljem, da se obiskovalcem omogoči čim enostavnejša uporaba kontrolnih vrat ter zagotovi kar najhitrejši prehod skozi kontrolo vstopa. Opravljeni posegi so bili uspešni in že po nekaj tekmah je bila dosežena takšna prepustnost kontrole vstopa, ki na devetih kontrolnih vratih omogoča polnjenje polno zasedene dvorane Zlatorog v približno 30 minutah.

Za potrebe spremljanja in nadzora delovanja sistema avtomatske kontrole vstopa v realnem času, smo razvili spletno aplikacijo, ki deluje tudi na tabličnih računalnikih in mobilnih telefonih, ponuja pa spremljanje ‘živih’ podatkov o številu prehodov skozi sistem kontrole vstopa ter pregled vseh ključnih statističnih podatkov o delovanju kontrolnih vrat. Prav tako so možne primerjalne analize delovanja sistema ob različnih tekmah. S takšno programsko nadgradnjo smo dali standardnemu elektronskemu sistemu kontrole vstopa novo kvaliteto.

Čeprav sedanje delovanje zadovoljuje potrebe kluba, smo predlagali tudi določene organizacijske izboljšave na sistemu kontrole vstopa. Predvsem bi bilo potrebno zagotoviti takšen način obveščanja in usmerjanja množice, ki bi preprečil neorganizirano in zato težko obvladljivo gnečo pred samimi vrati, obiskovalce pa bi ‘silil’, da se nekaj metrov pred kontrolnimi vrati razvrstijo v kolono po eden in vstopajo skozi vrata posamezno. Glede na razširjenost tako imenovane ‘zelene linije’ pred različnimi okenci (pošte, banke, lekarne, itd.), bi lahko poskusili tudi s tem. Cilj dodano predlaganih ukrepov je, da se zagotovi večji komfort obiskovalcev, še posebej otrok, žena in starejših, ki so iz varnostnega vidika posebej izpostavljena in ogrožena kategorija.

Trgovina s klubskimi artikli (fun shop)

Sočasno z iztekom sezone 2014/15 se v klubu zaključuje tudi projekt implementacije trgovinskega modula platforme DRAGON Platform. S pričetkom sezone 2015/16 bodo v klubu namreč udejanjili določene organizacijske spremembe, ki bodo povečale vlogo in pomen prodaje navijaških artiklov in drugega trgovskega blaga. V začetni fazi bo prodaja artiklov iz fun-shop programa potekala v klubski trgovini v dvorani Zlatorog ter preko klubske spletne strani in klubskega Facebook profila, v nadaljevanju pa se bo omejen izbor najbolj atraktivnih artiklov zelo verjetno prodajal tudi preko kakšne trgovske verige ali druge distribucijske poti.

Zaključek

V izteku sezone 2014/15 so rezultati uporabe DRAGON Platform nazorni, stanje pa navdaja z optimizmom. Predprodaja paketov vstopnic in vstopnic za posamezne tekme domačega prvenstva ter EHF lige prvakov deluje na rutinskem nivoju že več mesecev, še posebej pa je razveseljivo, da se mnogi obiskovalci odločajo za nakupe vstopnic v klubski spletni trgovini. Število spletnih nakupov še posebej izstopa za tekme EHF Lige prvakov, saj se gledalci očitno vse pogosteje odločajo, da si vstopnice zagotovijo v predprodaji. K temu jih še posebej vzpodbuja dejstvo, da je bilo v jesenskem delu sezone nekaj tekem razprodanih in da se za tekme celjskega kluba po dolgem času zopet išče ‘karta več’. Za klub je to seveda odlična novica, saj se s spletnimi nakupi povečuje tudi število elektronskih naslovov kupcev in postopoma se gradi marketinška baza podatkov. Na tej osnovi skupaj s klubskim marketingom že načrtujemo poskusno izvajanje marketinških kampanj, da bi pridobili določene izkušnje ter se pripravili na novo sezono 2015/16.

Saša Lešek, vodja klubskega računovodstva in prodaje vstopnic: »Čeprav smo začeli novi sistem prodaje postavljati že ob koncu sezone 2013/14, so se vmes zgodile v klubu nekatere stvari, ki so nam vzele veliko časa in začetek sezone 2014/15 nas je prehitel. Ko so se začele prve tekme smo se zato še malo lovili, a vse zaplete smo v sodelovanju s podporo DRAGON Ticketing reševali sproti in zelo učinkovito ter največkrat kar preko telefona. Že po nekaj tekmah smo pridobili potrebno rutino in od takrat uporabljamo novi ‘ticketing’, kot da bi ga imeli v klubu že vsa leta. Tudi sistem avtomatske kontrole vstopa z devetimi prehodi deluje odlično in veseli nas, da so se gledalci že po nekaj tekmah navadili tudi na to novost. Zdaj si je nemogoče predstavljati, da ne bi imeli elektronske validacije kart, še posebej na evropskih tekmah, ki se ponovno igrajo pred razprodano dvorano, kar se nam v klubu ni zgodilo že nekaj let. Zaradi kontrole vstopa lahko obiskovalci nemoteno vstopajo v dvorano z različnimi vstopnicami, kar bi bilo v primeru ročnega pregledovanja vstopnic nemogoče.«

0