Blog

Nogometni klub OLIMPIJA uvaja platformo DRAGON Venue™ in distribucijo MOJEKARTE.SI™

Spremembe, ki so se v minulih dveh sezonah zgodile na slovenskem trgu elektronskega tiketinga in se navzven kažejo kot dvig ozaveščenosti klubov glede pomena in vrednosti njihove blagovne znamke, kakor tudi blagovnih znamk njihovih sponzorjev, so dosegle tudi Nogometni klub Olimpija. Naj na tem mestu samo spomnimo, da smo o tej temi že pisali v prispevku http://www.dragonticketing.com/platformi-dragon-venue-distribuciji-mojekarte-si-zaupa-vse-vec-sportnih-klubov/.

Po večih mesecih skupnih sestankov, na katerih so bile predstavljene konkretne in merljive prednosti sodobne integrirane platforme v primerjavi s starejšimi rešitvami za prodajo vstopnic, prav tako pa tudi nekateri tipični primeri dobrih praks doma in v tujini, je v Nogometnem klubu Olimpija dozorelo spoznanje, da nadaljnje odlašanje in vztrajanje pri starem načinu dela klubu ne koristi ter da se je potrebno opogumiti, sprejeti odločitev in narediti ključni korak. Logično nadaljevanje je bila odločitev, da se prične z uvajanjem večopravilne platforme za podporo promocije, trženja in prodaje klubskih produktov DRAGON Venue™. Ne gre namreč le za najbolj razširjeno, temveč tudi za najbolj domišljeno in dodelano integrirano platformo, ki je brez konkurence najboljši produkt na domačem trgu. Pomembni argumenti pri odločanju za ali proti so bili seveda še drugi: prednosti, ki jih prinaša lokalna prisotnost avtorjev programske opreme; razvojni oddelek, ki zagotavlja hitro prilagajanje specifikam posameznih uporabnikov; odlična podpora končnim uporabnikom, kar zagotavlja pogoje za učinkovit prenos specifičnih multidisciplinarnih znanj v okolje kluba ter hitro reševanje sprotnih uporabniških izzovov; garancija popolne skladnosti programske opreme s slovensko zakonodajo; zagotavljanje ažurnega prilagajanja zakonodajnim spremembam in še bi lahko naštevali. Ne nazadnje so svojo vlogo odigrale tudi odlične reference produkta in ekipe, ki sežejo onkraj meja domačega trga.

Uvajanje intergirane večopravilne platforme poteka v fazah, ki si bodo sledile skozi daljše časovno obdobje, zaključek prvega cikla pa je načrtovan za konec sezone 2016/17. V prvi fazi uvajalnega projekta so tako postavljene le osnove, ki bodo omogočile klubu hitro, a hkrati regulirano in varno opustitev starega sistema prodaje vstopnic ter prehod na novo večopravilno prodajno platformo. S tem ciljem je bilo najprej zagotovljeno sistemsko infrastrukturno okolje, nato pa je bila na tej osnovi uvedena sodobna in napredna programska podpora za upravljanje prodaje vseh vrst vstopnic in paketov vstopnic. Postavljena je bila tudi klubska spletna trgovina http://nkolimpija.mojekarte.si/si/celotna-ponudba.html, katere ponudba je v prvi fazi omejena le na pakete in vstopnice, že do spomladanskega dela sezone pa bo ponudba spletne trgovine nadgrajena in dopolnjena še z drugimi produkti, kot so: artikli, darilne kartice, darilni kuponi in podobno.

Tilen Trotovšek, direktor za komunikacije in marketing: »Ko je potencialni partner na sestankih tako suveren in odgovarja na postavljena vprašanja konkretno in jasno, svoje odgovore pa zlahka umešča tudi v širši kontekst predstavljenih ciljev kluba ter vse skupaj podpre še z argumenti in primeri dobrih praks, je na dlani, da se na zadeve odlično spozna. Prav to smo iskali in potrebovali, saj smo želeli stopiti na nova pota. Potrebovali smo partnerja, ki bi nas znal usmerjati tako, da bi lahko presegli kalupe, stereotipe in omejitve, ki so se na področju klubske prodaje izoblikovali kot rezultat večletnega prakticiranja klasičnega distributerskega modela. Želeli smo nekaj sodobnega, naprednega, skratka nekaj podobnega, kot se lahko vidi v tujih nogometnih klubih. Za ekipo DRAGON Ticketing se je izkazalo, da združuje in ponuja vse, kar smo potrebovali: odlično in mednarodno uveljavljeno platformo DRAGON Venue™, napredno distribucijo Mojekarte.si™, široka in poglobljena strokovna znanja iz različnih področij, izkušnje in operativne veščine ter, kar je morda še najpomembneje, kompetentno in zelo odzivno strokovno ekipo, ki sodeluje z uporabniki in jim pomaga udejanjati njihove ideje. Verjamemo, da bomo skozi sodelovanje z DRAGON Ticketing ter s črpanjem njihovih specifičnih znanj in izkušenj, sposobni relativno hitro odpraviti zastarele koncepte in navade ter postaviti zdrave in trdne temelje za celostno, ne samo tehnološko, temveč tudi organizacijsko, zlasti pa vsebinsko prenovo trženja in prodaje klubskih produktov. Postopoma si namreč želimo dvigniti naš nivo znanj, veščin in usposobljenosti na takšno kvalitativno raven, da nam bo omogočen razvoj novih prodajnih produktov, saj smo prepričani, da bi se današnje publike na njih dobro odzvale. Prve korake na tej poti sprememb bomo naredili že v zadnjih kolih jesenskega dela domačega prvenstva in trdno smo prepričani, da bodo uvedene novosti pri navijačih in simpatizerjih kluba sprejete z naklonjenostjo.«

Zoran Bistrički, svetovalec: »NK Olimpija je brez dvoma ena bolj prepoznavnih slovenskih športnih blagovnih znamk, ki nosi v sebi veliko potenciala. Prav zaradi tega je bilo nenavadno opazovati neinventivno delovanje klubskega trženja in prodaje, ki sta vrsto sezon ostajala vklenjena v spone zastarelega modela klasične distribucije vstopnic, pri čemer sta bila ‘match ticket’ in ‘season ticket’ mnogo let edina klubska produkta. Okoliščine za spremembe tega stanja so nastopile z okrepitvijo klubske uprave na začetku sezone 2016/17. S prihodom poslovnega direktorja Boruta Arliča in direktorja za komunikacije in marketing Tilna Trotovška v NK Olimpijo, so se oblikovale okoliščine, ki so bile naklonjene spremembam. Ena od sprememb je bila povezana z iskanjem kompetentnega partnerja, katerega naloga bi bila, da s specifičnim znanjem in dobro tehnološko rešitvijo podpre področje prodaje klubskih produktov, kar se seveda ne nanaša samo na prodajo vstopnic. Klasični program za distribucijo vstopnic, je tako zamenjala večkanalna, večopravilna, integrirana platforma za podporo promocije, trženja in prodaje, ki ponuja celovit in preverjen nabor uporabniških možnosti. Ena od prvih stvari, ki smo jo naredili v klubu, je bila postavitev njihove lastne klubske spletne trgovine, katera deluje pod blagovno znamko NK Olimpija. S tem smo postavili zgovorno znamenje, da bo klubska blagovna znamka tudi na področju promocije, trženja in prodaje v prihodnje postavljena v ospredje, s tem pa bodo bolje promovirane tudi blagovne znamke klubskih sponzorjev. S postopnim vključevanjem različnih, tudi zelo naprednih uporabniških možnosti, ki jih ponuja večopravilna platforma DRAGON Venue™, bomo skupaj z zaposlenimi v NK Olimpija v prihodnjih mesecih postavili kvalitetne temelje, na katerih bo v nadaljevanju, približno v eni do dveh sezonah, možno izgraditi sodoben in učinkovit sistem promocije, trženja in prodaje klubskih produktov, ki bo primerljiv z razvitimi klubi.«

Ljubljana, oktober 2016

0